ALOITA HARRASTUS

Painin voi aloittaa milloin vain tulemalla harjoituksiin. Paini on matalan kynnyksen laji. Moneen muuhun valtalajiin verrattuna sen harrastaminen on edullista. Pakolliset varusteet ovat juomapullo ja sisäliikuntavarusteet. Kausimaksu on erittäin maltillinen. Painikengät ja -puvut tarvitaan vasta kilpailuissa, aloittelijoiden kilpailuihin voi osallistua myös ilman virallisia varusteita. Paini on myös äärimmäisen tasa-arvoinen ja reilu laji. Harjoitukset toteutetaan yhdessä ryhmässä sukupuolesta, taustasta tai kielitaidosta riippumatta. Lajitaitojen oppiminen perustuu fyysiseen tekemiseen, puhetta on vähän, tekemistä on paljon.

Painin voi aloittaa hyvin nuorena. Yhdessä oman vanhemman tai huoltajan kanssa molskille pääsee jo kaksi vuotiaana. Myöhemmällä iällä painin aloittaminen ei ole menestymisen este. Esimerkiksi MM-pronssia saavuttanut Rami Hietaniemi aloitti painin vasta 17-vuotiaana. Ensimmäisiin harjoituksiin osallistuva lapsi saattaa hämmästellä riehakasta meininkiä. Painisali on paikka, jossa nuoret harrastajat saavat valvotusti purkaa energiaa, haastaa itseään fyysisesti ja kamppailla keskenään. Näiden ominaisuuksien harjoittaminen voi olla haastavaa muualla yhteiskunnassa kuin painin parissa, vaikka niistä on hyötyä elämässä. 

Painia harjoitetaan painiliiton suosituksen mukaisesti. Syyskausi keskittyy vapaapainiin ja kevätkausi kreikkalais-roomalaiseen painiin. Harrastajan näkökulmasta tällä ei ole merkitystä missä vaiheessa kautta lajin aloittaa ja kilpailukalenteri noudattaa samaa suositusta.

Jokainen painiharjoitus koostuu neljästä osa-alueesta, jotka ovat lajinomaisia liikkeitä sisältävä alkulämmittely, lihaskunnon kehittäminen, tekniikkaharjoittelu sekä harjoiteltujen taitojen testaaminen sparrimatseissa. Jokainen painija keskittyy omaan suoritukseen ja kehitykseen. Varsinaisia tasoryhmiä ei ole, mutta sparrivastuksia valittaessa valmentaja pitää huolen, että jokaiselle löytyy oman tasoinen ja kokoinen pari. Nuorempien harjoituksiin liittyy lopuksi vielä loppuleikki, jolla saadaan kaikille hyvä mieli ja hymy huulille vielä harjoituksen päätteeksi. 

Painitaidot kehittyvät painimalla. Siksi jokaisessa harjoituksessa päästään testaamaan näitä taitoja. Moneen muuhun kamppailulajiin verrattuna painissa ei ole peruskurssia tai vyöarvoja, vaan lajia voi harrastaa täysillä ensimmäisistä harjoituksista lähtien. Hyviä fyysisiä ominaisuuksia painijalle ovat aerobinen kunto sekä kaikki voiman osa-alueet: kestovoima, maksimivoima sekä nopeusvoima. Nuoremmilla harrastajilla nämä ominaisuudet kehittyvät lajinomaisella kehonpainoharjoittelulla. Sivutuotteena kehittyvät muutkin ominaisuudet, kuten kurinalaisuus, ketteryys, tasapaino ja liikkuvuus.