JUDO

ALOITA JUDO

– Judoa parhaassa seurassa –

Tähtiseura on Olympiakomitean, lajiliittojen ja liikunnan aluejärjestöjen seurojen laatuohjelma.
Tähtimerkki on lupaus laadusta nykyisille ja uusille seuran jäsenille sekä heidän lähipiirilleen ja tukijoille.
Tähtimerkki on osoitus modernista, ketterästä, vastuullisesta ja inhimillisestä toimintatavasta. Se vastaa erilaisten liikkujien tarpeisiin, mutta myös kehittyy heidän mukanaan.

Espoon Urheilijat r.y. on vuonna 1968 perustettu urheiluseura, jonka alaisuudessa toimii eri urheilulajien, lähinnä itsepuolustuslajien jaoksia. Judojaos on jo pitkään toiminut Espoonlahden alueella tarjoten junioreille mahdollisuuden aloittaa judoharrastus alueella. Tarkoituksena on mukaan tulleista nuorista ja miksei vanhemmistakin saada pitkäjänteisiä judon harrastajia ja näin kehittyä entistä monipuolisemmaksi seuraksi judoharrastusta varten. Tästä osoituksena vuonna 2022 saatu Tähtiseura merkki!

Judo on yksi viidestä olympiakamppailulajista, joka tunnetaan näyttävistä heitoista sekä sidonnoista. Se on monipuolinen urheilu- ja liikuntamuoto, joka antaa lapsille ja nuorille hyvät lähtökohdat kaikkeen urheilemiseen. Aikuisille judo tarjoaa innostavia haasteita ja onnistumisen elämyksiä. Judo kehittää harrastajiaan monipuolisesti. Harjoittelussa korostuvat jatkuva oppiminen, hyvä kehon hallinta, fysiikan kokonaisvaltainen kehittäminen sekä ryhmässä toimiminen muita kunnioittaen.

– AJANKOHTAISTA –

19.1.2023 – Espoon Urheilijat ry:n emoseuran vuosikokous järjestetään 1.3.2023 klo 18.00 alkaen. Paikka on Tapiola Garden hotellissa sijaitseva Grill it! ravintolan Taskumatti kabinetti.
Mikäli haluat tulla paikalle, ilmoitathan asiasta ystävällisesti Tommi Harsuselle.

13.12.2023 – Talven lauantai harjoitukset toteutetaan seuraavasti. Loppu kauden harjoituksista tietoa helmikuun lopulla.
14.1. Harjoitukset
21.1. Samurai-cup, ei ohjattuja harjoituksia
28.1. Harjoitukset
4.2. Harjoitukset
11.2. Harjoitukset
18.2. Hiihtoloma, ei ohjattuja harjoituksia
25.2. Hiihtoloma, ei ohjattuja harjoituksia
Mikäli näihin tulee muutoksia, ilmoitamme siitä näillä sivuilla.

16.12.2022 – Olemme joululomalla välillä 16.12.2022 – 8.1.2023. Vuoden ensimmäiset harjoitukset ovat siis 9.1.2023. Hyvää joulua ja rauhallista uutta vuotta kaikille!

29.11.2022 – Maanantaina 5.12. ei järjestetä mitään harjoituksia itsenäisyyspäivän vuoksi. Kuten myös lauantaina 3.12. ei ole ohjattuja harjoituksia.

8.11.2022

EsU judon joulujuhla – Kutsu täällä

Järjestämme Espoon
Urheilijat ry:n judojaoksen
joulujuhlan torstaina
15.12.2022 klo 18.30 alkaen
Ruukintie 3:ssa!
Tervetuloa kaikki
mukaan!

31.10.2022 – Vuoden viimeinen graduointi pidetään lauantaina 10.12. klo 13.30-15.00 Ruukintien salilla. Graduointihakemukset on palautettava viimeistään torstaina 24.11. Graduointimaksu on oltava maksettuna graduointiin tultaessa. Muistakaa ottaa graduointiin mukaan judopassi ja valkoinen judogi!

13.10.2022 – Syysloman jälkeen viimeisten pitää olla rekisteröityneenä suomisport.fi palveluun! Loman jälkeen vetäjät katsovat, että harjoituksissa ei ole ketään, joka ei ole suomisporttiin rekisteröitynyt.

10.10.2022 – Viikolla 42 (17-23.10) olemme syyslomalla. Mitään harjoituksia ei pidetä. Myöskään lauantaina 15.10. ei järjestetä ohjattuja harjoituksia.

14.9.2022 – Syksyn lauantai harjoitukset toteutetaan seuraavasti:
17.9. Yhteisharjoitukset, muiden Espoon/Kirkkonummen seurojen kanssa
24.9. Omat harjoitukset
1.10. Omat harjoitukset
8.10. Yhteisharjoitukset
15.10. Syysloma, ei ohjattuja harjoituksia
22.10. Syysloma, ei ohjattuja harjoituksia
29.10. Yhteisharjoitukset
5.11. Yhteisharjoitukset
12.11. Hontai-shiai, ei ohjattuja harjoituksia
19.11. Kata harjoitukset
26.11. Kata harjoitukset
3.12. Yhteisharjoitukset
10.12. Graduointi
Mikäli näihin tulee muutoksia, ilmoitamme siitä näillä sivuilla.

2.9.2022 – Judo pukuja voi tilata seuran kautta 8.9. asti!

2.9.2022 – Lauantaina 3.9. ei vielä pidetä harjoituksia kisojen takia. Ensimmäiset lauantai harjoitukset ovat 10.9.

18.8.2022 – Olemme nyt avanneet SUOMISPORTISSA kauden 2022-23 jäsenyyksien myynnin. Kaikkien harrastajien tulee ostaa judoliiton jäsenyys koko kaudelle 2022-23 tai puolikkaalle kaudelle suomisportista. Seuran jäseneksi ilmoittautuminen toteutuu myös näin. Alaikäisten vanhempien täytyy tehdä tämä lastensa puolesta. Jos asiasta ilmenee kysyttävää, ottakaa yhteyttä Tommiin. Kaikilla tulisi olla hoidettuna suomisport asia 9.9.2022 mennessä! Ohessa pikaohje jäsenyyksien ostoon Suomisportissa. Harjoitusmaksut veloitamme, kunhan kaikki ovat ensin ilmoittautuneet seuran jäseniksi suomisportissa.

6.7.2022 – Välilehteen Harjoitusajat ja ryhmät on päivitetty kauden 2022-23 harjoitusaikataulut ja peruskursseista, sekä muksujudosta tiedot.

24.5.2022 – Muksujudon osalta kauden viimeinen harjoituskerta on tiistaina 31.5. Kaikkien muiden osalta kausi päättyy viikolla 24, eli viimeiset harjoitukset ovat Nuoret ja Aikuiset harjoitukset 16.6.

24.5.2022 – Helatorstain jälkeisestä viikosta eteenpäin harjoitusajat muuttuvat. Osa Peruskurssi 2 ja Juniorit 2 ryhmistä siirtyvät harjoittelemaan ryhmään Nuoret ja Aikuiset. Osa jatkaa yhdistetyssä Juniorit 2 ryhmässä. Juniorit 1 ryhmään puolestaan yhdistetään Peruskurssi 1 ryhmä. Harjoitusajat pysyvät samoina, ne voi katsoa välilehdeltä Harjoitusajat ja ryhmät. Tarkempaa tietoa ryhmäjaosta lähetetään sähköpostilla ja mikäli on epäselvää, olkaa yhteydessä ryhmien vetäjiin.

2.5.2022 – Kauden päättäjäiset järjestetään maanantaina 6.6. Kaikki halukkaat harrastajat, kuten myös heidän läheiset, ovat tervetulleita salillemme klo 18 ottamaan osaa kauden päättäjäisiin! Luvassa on salikisat, joissa harrastajat jaetaan iän ja koon mukaan ainakin kahteen sarjaan. Kisojen jälkeen toivottavasti sään salliessa on ulkona tarjolla paistettua makkaraa ja limua.

22.4.2022 – Espoon Urheilijat judojaosto sai Tähtiseura merkin. Lue juttu judoliiton sivuilta tämän linkin takaa: https://judo.fi/2022/04/espoon-urheilijoiden-judojaos-tahtiseuraksi/
Viimeistään ensi syksystä eteenpäin tulee asia olemaan myös enemmän näkyvillä sivuillamme.

JUDOLIITON AJANKOHTAISTA

– HISTORIAA –

Japanissa samuraiden taistelutaitoa kutsuttiin Ju-Jutsuksi. Se sisälsi heittoja, lyöntejä, potkuja, kuristuksia, nivellukkoja ja hallintaotteita. Japanin aukaistua ovet ulkomaailmalle, alkoi länsimaalaistuminen ja ju-jutsuperinne alkoi hiipua. Tämä edesauttoi sitä, että Jigoro Kano-niminen mies sai vanhat ju-jutsumestarit opettamaan taistelutaitonsa salat itselleen. Niinpä Kano loi saamistaan opeista oman versionsa ju-jutsusta. Myöhemmin kano nimesi oman tyylinsä judoksi. Sana ‘ju-jutsu’ tarkoittaa joustavaa tekniikkaa tai taitoa, samoin kuin ‘judo’, mutta ‘do’ on ennemminkin ‘henkinen periaate, tie’, kun taas ‘jutsu’ on mekaaninen ‘taito’. Näin ollen ju-jutsu tarkoittaa judotekiikkaa ja judo on henkinen periaate tämän tekniikan suorittamiseksi.

Kano poisti judokilpailusta teknkiikat, joita ei pystynyt harjoittelemaan ilman suurta riskiä loukkantumisesta. Täten tekniikat voidaan harjoitella täydellä voimalla äärimmäisen tehokkaiksi. Hän asetti judolle kaksi pääperiaatetta: Maksimaalisen tehon periaate ja yhteisen hyvän periaate. Maksimaalisen tehon periaatteen mukaan on käytettävä aina oma henkinen ja fyysinen voima tehokkaimmalla mahdollisella tavalla. Voima ei ole pahasta, vaan sen huono käyttö. Yhteisen hyvän periaate on periaatteista tärkeämpi. Harjoitellessa samalla kun kehitetään itseään, kehitetään myös toista. Judoa hallitsee vasta kun pystyy käyttämään sen periatteita jokapäiväisessä elämässään. Judon tehtävänä on kehittää judokaa (judon harrastaja) henkisesti ja fyysisesti. Varsinkin alussa henkinen kasvu tapahtuu fyysisen kehityksen kautta. Mielen ei tarvitse enää olla riippuvainen raihnaisesta ruumiista, vaan voi hallita sitä tehokkaasti.

Judotekniikat jaetaan karkeasti 3 osaan: Heitot, hallintaotteet ja iskutekniikat. Hallinataotteisiin kuuluvia lukkoja ja kuristuksia sekä iskutekniikoita harjoitellaan vasta kun judoka on tarpeeksi kypsä niinkin vaarallisiin tekniikoihin. Kanon mukaan on kaksi tapaa harjoitella judoa: Kata ja randori. Katalla (suomeksi: muoto) tutkitaan judon perusperiaatteita. Kata on ennalta määrätty liikesarja jossa kaksi ihmistä suorittaa tekniikoita. Ideana eivät ole tekniikat, vaan periaate tekniikoiden takana. Kata on hyvin vaativa harjoitusmuoto, joten sitä ei harjoitella vasta-alkajana. Randori (vapaa harjoitus) tarkoittaa kaikkea muuta harjoitusta kuin kataa. Tätä voi olla eri tekniikoiden, tekniikkakombinaatioiden, ja vastatekniikoiden harjoittelu erilaisista liikkeistä. Käytännössä tosin randori-nimitystä käytetään lähinnä otteluharjoituksesta.